Lavijas pavārmāksla var!
Latvija pirmo reizi piedalījās pasaules slavenākajā pavāru konkursā Bocuse d’Or Eiropas atlasē!
Valsti pārstāvēja šefpavārs Dinārs Zvidriņš no restorāna Laivu Centrs. Šī bija unikāla iespēja būt pirmajam, kurš piedalījās šāda mēroga pasākumā no Latvijas pavāriem. Citu valstu pavāri ļoti atzinīgi novērtēja mūsu komandas sniegumu pirmo reizi startējot.
Ar Dināru kopā startēja commis pavāre Sintija Blauberga un treneris Romans Ugļanica, kā arī Latviju žūrijā pārstāvēja Svetlana Riškova Bocuse d’Or Latvija akadēmijas prezidente.
„Šī man bija ļoti laba pirmā pieredze augstākā līmeņa konkursā, lai gan iepriekš biju startējis ļoti daudz konkursos – šis bija kaut kas tāds, ko nekad neaizmirsīšu. Konkursa diena paskrēja tik ātri, lai gan bijām augšā 24 stundas no vietas. Viens man ir skaidrs, ja man būs iespēja vēlreiz aizstāvēt Latvijas godu Bocuse d’Or sacensībās, noteikti to darīšu, jo tagad zinu jau kā to darīt labāk. Un noteikti varu citiem pavāriem ieteikt arī piedalīties, lai cik grūts un smags darbs bija jāiegulda, tas ir tā vērts.” Dinārs Zvidriņš.
Sīvā cīņā komanda ieņēma 14. vietu starp pasaules labākajām pavāru komandām Tallinā. Tallinā konkurss notika divas dienas 15. un 16. oktobrī. Kopā piedalījās sešpadsmit komandas, kuras demonstrēja savas valsts kulinārijas tradīcijas un ēdienus.
Par uzvarētāju kļuva Norvēģijas pavārs Kristians Andre Pettersens, kurš arī iepriekšējā Bocuse d’Or Europe pusfinālā bija pirmais, kā arī Lionā 2019. gadā ieņēma trešo vietu. Aiz sevis atstāja Dānijas pārstāvi Ronniju Mortensenu, kurš startēja pirmo reizi, un trešo vietu ieguva Zviedrijas pārstāvis, kurš jau piedalījās otro reizi pēc kārtas un 2019. gadā ieņēma 2. vietu Lionā pasaules fināla sacensībās. Šo komandu sniegums bija pārliecinoši pārāks par nākošajiem sekotājiem – Islandi, Somiju un Franciju.
Igauņu kandidāts Artūrs Kazaritskis ieņēma 7. vietu Tallinā, un jau drīzumā sāks treniņus un gatavošanos pasaules finālam Lionā, kurš notiks 2021. gada 1.-2. jūnijā. ‘
Paldies visiem, kuri kopā ar Reaton atbalstīja un noticēja, ka Latvijai ir jābūt šajā pasaules pavāru elites pasākumā!
Ilgtermiņā Latvija būs tikai ieguvēja lomā attīstot tūrisma industriju un kulināriju.